Gezondheid

Heel veel mensen beseffen niet hoe belangrijk voeding is.
Voeding is de basis van een goede gezondheid. Het lichaam haalt er de juiste bouwstoffen uit. In heel veel dierenvoeding zitten allerlei toevoegingen maar ook ingrediënten, die er niet in horen. Ze zijn zelfs belastend voor het lichaam!
Het dierenlichaam heeft in onze maatschappij al veel te verduren. Een dier leeft dichter bij de grond en ademt daardoor meer uitlaatgassen in. Het heeft te maken met stress (net als wij) en leeft samen met ons in een steeds drukker wordende maatschappij. We leven dicht op elkaar en het dier “moet” zich aanpassen aan onze leefwijze (dus eigenlijk tegen zijn eigen natuurlijke staat in). Er wordt dan vaak gezegd, ja maar een hond kan je toch niet meer vergelijken met een wolf, nou dat is dus wel zo, de meeste honden hebben echt nog de dierlijke instincten van de wolf in zich. Alleen krijgt het dier niet echt meer de kans om op een natuurlijke wijze te leven, het is afhankelijk van waar het dier woont en hoe zijn leefomstandigheden zijn en hoe de eigenaar met het dier omgaat. Daar tussenin, probeert het dier nog zoveel mogelijk zichzelf te zijn, maar je begrijpt, dat is vaak erg lastig.

“Er zijn ook veel dieren die de emoties van hun baasje oppikken en die last ook nog met zich meedragen. We beseffen het vaak niet, maar dieren zijn niet zomaar dieren en zijn vaak zelfs met een reden in ons leven!”

In plaats van het dier als een product te zien, wordt het gelukkig steeds meer in zijn waarde gewaardeerd, ze zijn net als wij, van vlees en bloed en hebben een ziel, emoties en gevoelens. Uiteraard op een andere manier (ook al zijn er zeker overeenkomsten). Het enige voordeel dat honden (en ander dieren) hebben, is dat zij geen last van het hoofd (het denken) hebben. Zij leven instinctief, volgens de natuur!

Er is veel voeding op de markt die vol zit met granen, dit zijn goedkope vulstoffen, waar een dier niets aan heeft. Het voer kan goedkoop geproduceerd worden (wat vaak niet eens in de uiteindelijke prijs terug te vinden is!) Daarbij zijn de granen ook nog eens belastend voor het lichaam, ze zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen.

In het wild vult een dier zelf zijn behoeftes aan. Het zoekt bepaalde kruiden op of eet even wat minder of eet opeens heel erg veel gras. Het laat de maaginhoud van de prooi liggen of eet het juist wel op, heeft meer behoefte aan botjes of aarde, om tekorten aan mineralen aan te vullen.
Het dier voelt zelf aan wat het nodig heeft of juist (even) niet. Zo leven veel dieren in onze maatschappij ook nog steeds, ook al kan het niet, want ze zijn afhankelijk van ons. Als wij het niet inzien en bijvoorbeeld constant voeding geven waar niet alles in zit, of waar juist ingrediënten in zitten die het dier niet nodig heeft, dan komt er een disbalans. Het dier heeft niet de mogelijkheid om zich daar aan aan te passen en de disbalans wordt steeds erger. Het lichaam kan veel hebben, maar eens wordt de belasting teveel. Bij het ene dier wat eerder dan bij het andere dier.

Levend in de natuur, wordt het zelf al geregeld, de sterken overleven en de zwakkeren redden het niet. Vanuit de fokkerij in ons land (of in een ander land), wordt er vaak teveel doorgefokt, zitten er al problemen in de genen die door worden gegeven op de generaties erna, blijven de zwakkeren ook leven (tenzij het dier echt al heel erg zwak is).
Wat voor start heeft het dier dan! Het begint al zwak of niet helemaal in orde en krijgt dan nog eens een flinke dosis stress, nieuwe indrukken, vaak slechte voeding, veel te veel inentingen en het is afhankelijk van ons. Hoe kan het dan ooit goed functioneren!
Als wij niet lekker in ons vel zitten, waardoor dan ook, functioneren wij ook niet optimaal, dit geldt voor het dier ook. Een lichaam dat overbelast wordt, kan niet in topvorm of topconditie zijn! Laat staan dat een dier dan van blijdschap staat te springen of heel erg gehoorzaam is. Het gedrag past zich aan, naar mate de toestand van het lichaam.

“Meestal wordt dit allemaal los van elkaar bekeken, maar niets staat los van elkaar. Alles is met elkaar verbonden. Aan het ene kan je zien dat er ergens anders iets aan de hand is en andersom.”

Dit is wat ik altijd probeer duidelijk te maken. Het lichaam staat niet los van het dier. Het functioneren bestaat uit het lichaam, de geest en de ziel. Wat van binnen niet in orde is, laat het lichaam en/of het gedrag zien. En zo ook andersom. Het gedrag kan ook een manier van communiceren zijn, om aan te geven dat er van binnen iets niet in orde is. Een aanpassing van gedrag, om te overleven of toch nog (een beetje) te kunnen functioneren.

Ik kan hier uren over door blijven praten, ik hoop dat je er nu een beetje een beeld bij hebt. Het gaat niet alleen om “een probleem (symptoom)”, maar het is verbonden met veel en veel meer. En daar werk ik mee, ik kijk naar het geheel.

Besef ook heel erg goed dat entingen ook een grote aanslag op het lichaam zijn. Een dier wat al niet in orde is, zwak of oud, kan beter niet geënt worden. Een enting is vaak langer dan drie jaar werkzaam in het lichaam, laat desnoods een titer bepaling doen als je zekerheid wilt hebben. Maar belast het lichaam niet teveel en zeker niet met al die entingen, waar ook nog eens kankerverwekkende hulpstoffen in zitten.

“Een lichaam dat goed in balans is en gezonde voeding binnenkrijgt, kan elke ziekte zelf beheersen. Af en toe de ondersteuning van de juiste producten kan het dier de hulp bieden die het anders zelf in de natuur zou zoeken. Elke disbalans kan hersteld worden met de juiste benadering en ondersteuning, op de natuurlijke manier.”